Vše, co potřebuješ vědět o dentální hygieně

Pravidelné návštěvy dentální hygienistky nebo dentálního hygienisty by měly patřit k základní péči o ústní dutinu každého z nás. Jak často bys měl na dentální hygienu chodit? Co se tam děje a proč je pro tebe tak důležitá? A je ošetření hrazeno pojišťovnou? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíš v následujícím článku!

Dentální hygienistka hraje v péči o zuby stejně důležitou roli jako zubní lékař. Zatímco zubní lékaři spravují škody napáchané bakteriemi, dentální hygienistky udržují spolu s pacientem ústní dutinu v takovém stavu, aby toho “k opravě” bylo co nejméně. Cílem totiž nejsou opravované zuby a parodont (to jsou okolní tkáně, které zub kotví v čelisti, třeba dáseň), ale aby k těmto potížím nikdy nedošlo.

Co je to dentální hygiena a proč je důležitá?
Dentální hygiena má za úkol doplnit tvou domácí péči o chrup. Naučí tě, jak se o ústní dutinu starat co nejefektivněji, a postará se o nečistoty, které sam/a odstranit nezvládneš. Při nesprávném či nedostatečném čištění totiž dochází k usazování zubního plaku, což vede ke vzniku zubního kamene a zánětu dásní, nebo dokonce k parodontóze a následné ztrátě zubu. Dlouhodobá přítomnost plaku způsobuje také vznik zubního kazu. Ústní dutinou to ale nekončí - bakterie mohou prostoupit do krve a rozšířit se tak do zbytku organismu, kde mohou zapříčinit další komplikace.

Jak často chodit na dentální hygienu?
Dospělý člověk by měl chodit na dentální hygienu 2x ročně. Návštěvu tak můžeš spojit s preventivní prohlídkou u zubaře, kterou bys měl/a také absolvovat 2x do roka. Onemocnění parodontu nebo ztížené podmínky domácí ústní hygieny (např. rovnátka, implantáty) vyžadují návštěvy častější (3-4x do roka). Děti by měly dentální hygienu začít pravidelně navštěvovat zhruba od 2 let.

Jak návštěva dentální hygieny probíhá?

  • Rozhovor a edukace. Nejprve se tě dentální hygienistka vyptá na tvé návyky v péči o ústní dutinu. Zeptá se, jaké pomůcky používáš, jak často a jak dlouho si zuby čistíš. Pokud je to potřeba, pomůže ti s výběrem vhodných pomůcek a naučí tě správnou techniku.
  • Zhodnocení stavu ústní dutiny. Poté dentální hygienistka přistoupí ke zmapování stavu tvých zubů a dásní a zhodnocení úrovně tvé ústní hygieny. Zkontroluje, jestli tvoje dásně trpí krvácivostí, což je častý znak probíhajícího zánětu. Zdravé dásně nekrvácí.
  • Čištění. Dalším krokem je samotné očištění zubů od plaku a zubního kamene pomocí ručních nástrojů, které mohou být doplněny použitím různých přístrojů, např. ultrazvuku.
  • Leštění. Pískováním či použitím speciálních past se odstraní povrchové zabarvení zubů neboli pigmentace. Povrch zubů je leštěn mikro-abrazivní pastou či práškem smíchanými s vodou až do přirozené barvy a lesku zubů. 
  • Fluoridace. Na závěr se provádí fluoridace, která ti na sklovině vytvoří permanentní ochranný film a slouží jako prevence vzniku zubního kazu.

Když je vše v pořádku, objedná tě dentální hygienista/ka opět za půl roku. Pokud trpíš parodontózou, tvoje ústní dutina vyžaduje rozšířené profesionální čištění a další návštěva tě bude čekat dříve. 

Objednat se můžeš také na bělení zubů. Tato procedura trvá 2 až 2,5 hodiny a provádí se pomocí modrého LED světla a speciální pasty s peroxidem. Na ordinační bělení je možné po instruktáži navázat domácím bělením, ke kterému jsou potřeba fólie vytvořené tobě na míru dle tvých otisků. Jiné “bělící” pomůcky (gely, pasty) zuby pouze vysušují nebo leští, ale k bělení pomocí nich nedochází.

A nezapomeň – pro případ, že by zubní kaz i přes všechnu snahu vznikl, je potřeba jednou nebo dvakrát ročně absolvovat preventivní prohlídku u zubního lékaře. Pravidelné prohlídky umožní včasnou diagnostiku zubního kazu a méně invazivní ošetření. 
Na další pomůcky k zubní hygieně a jak si je všechny správně vybrat se společně podíváme v dalších článcích na blogu!

Jak se na ošetření připravit?
Na ošetření není třeba se nijak zvlášť připravovat. Vyčisti si zuby a na první návštěvu si s sebou přines pomůcky dentální hygieny, které používáš.

Jak dlouho ošetření trvá?
Základní návštěva dentální hygienistky trvá přibližně hodinu v závislosti na stavu zubů. Při rozšířeném čištění zubů zabere ošetření jednoho zubu průměrně 5-10 minut.

Je ošetření bolestivé?
Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Záleží na individuálním prahu bolesti, ale také na tom, jak moc jsou dásně zanícené. V případě, že tě ošetření bude bolet, je možné použít roztok na místní znecitlivění.

Kolik to stojí? Přispívá na dentální hygienu pojišťovna? 
Cena vstupní kontroly se pohybuje okolo 1000 až 2000 Kč. Na průběžných půlročních kontrolách pak zaplatíte od 600 do 1000 Kč. Jednotlivé pojišťovny přispívají na dentální hygienu různými částkami. O její proplacení je třeba požádat zpětně.

Je po ošetření potřeba počítat s omezeními? 
Po ošetření dentální hygienistkou se doporučuje 30 minut nic nejíst a nepít kvůli působení fluoridace. Pokud je součástí návštěvy také bělení zubů, je třeba si dát pozor na konzumaci zabarvených tekutin a stravy.

Projekt byl realizován za finanční podpory Hlavního města Prahy

Kam dál?

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.

 

Pomohl ti náš článek?
Můžeš nás podpořit.